Historiikki

Martinin ja Katriinan Karviaisissa on nyt tuotannossa ja jalostuksessa härkäpapu; Karviaisten Voima-Papu. Tästä uudesta ravintokasvista on jälleen koko Suomen superfoodiksi.

Suvun mottona on aina ollut hyvä ruoka;

(Senaattori) Otto Klinckowströmille omistettua keittokirjaa - Almanach perpetuel des Gourmandes eli jatkuva gastronominen almanakka - vuodelta 1831 lainaten;

"Vaut mieux etre ici bas Gastronome Qu' astronome."

"Maan päällä kannattaa mielummin olla gastronomi kuin astronomi."

 

Karviaisten tila

Martin ja Emilia Klinckowström ostivat Karviaisten tilan 1914 ja muuttivat Angelniemelle mukanaan poikansa Arthur ja Olof. Martin oli kotoisin Vihdin Hiiskulasta ja Emilia Kemiön Mjösundista. Angelniemi valikoitui kotipaikaksi Emilian suvun asuessa lähialueilla ja Salon seudun peltojen hyvien kasvuolosuhteiden takia. Karviaisten tila on vanha rälssitila, paikallisten suussa joskus kartanoksikin nimettyy. Martinin ja Emilian jälkeen taloa ovat viljelleet Olof ja Kaija Klinckowström ja tämän jälkeen tilanpitoa
jatkoivat Hans ja Raija Klinckowström. Nyt tilaa pitävät Martin ja Katriina Klinckowström, neljännessä sukupolvessa. 

Jokaisen sukupolven tavoitteena on ollut kehittää tilanpitoa tai viljelyä ajan hengessä;

 


Martinin ja Emilian Karviaisissa harjoitettiin monipuolista karjataloutta lehmistä kanoihin.


Olofin ja Kaijan Karviaisissa maidontuotanto oli lähellä emännän sydäntä ja Omega lehmä oli yksi Suomen ensimmäisistä nk. satatonnareista eli paljon maitoa tuottanut lehmä.


Hansin ja Raijan Karviaisissa aloitettiin emakkosikala ja kurpitsantuotanto - kohtuullisen harvinainen tuotantokasvi silloin ja vielä nykyäänkin. Karviaisten kurpitsat jalostettiin Saarioisten tehtailla kaikkien suomalaisten ruokapöytiin.

 

Voima-Pavusta Internetissä

http://www.sss.fi/2017/02/451925/

http://ruoka.ts.fi/jutut/nyt-korjataan-superfoodia-proteiinipitoinen-harkapapu-kiinnostaa-kuluttajia/

http://ruoka.ts.fi/jutut/karviaisten-tila-on-maistuvin-maaseutuyritys/

http://www.sss.fi/2017/12/halikkolainen-karviaisten-tila-valittiin-kasvuohjelmaan/