Voima-Papu kinuskikakku GL

Voima-Papu kinuskikakku GL

kakku:

300 g                       Voima-Papu härkäpapujauhoa

125 g                       voita

3 dl                          sokeria

3                              kananmunaa

1 tl                           leivinjauhetta

1 rkl                         vaniliinisokeria

3-4 rkl                      tummaa kaakaojauhetta

2 dl                          maitoa / vettä

kinuskikuorrutus:

3 dl                          kermaa / kaurakermaa

3 dl                          sokeria

n.2 tl                        voita                                                   

 

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Vatkaa sokeri ja voi kuohkeaksi ja lisää kananmunat seokseen yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita jauhot, vanilja ja kaakao keskenään. Siivilöi jauhoseos sekä maito taikinaan vuorotellen kolmessa erässä, sekoita seos hyvin.

Vuoraa n.25 cm halkaisijaltaan oleva vuoka sekä pohjalta että reunoilta leivinpaperilla. Voit myös voidella vuoan kauttaaltaan voilla ja jauhottaa vuoka kauttaaltaan, mutta varmimmin kakku irtoaa vuoasta kun käytät leivinpaperia. Kypsennä kakkua uunissa n.35 min. Kokeile kakun kypsyyttä esim. hammastikulla, mikäli löysää taikinaa jää tikkuun, kypsennä vielä 5 min. Jäähdytä kakku hyvin.

Kuorrutusta varten tarvitset 2 kattilaa sekä puulastan. Kaada toiseen kattilaan kerma ja lämmitä se, älä kuitenkaan keitä sitä. Laita toiseen kattilaan voi sulamaan ja lisää sokeri. Anna sokerin sulaa ja ruskistua n.5 min ajan välillä sekoittaen, mutta älä polta sokeria, muuten kinuskista tulee kitkerän makuista.

Kun sokeri on kauniin ruskean väristä kaada lämmin kerma toisesta kattilasta seoksen joukkoon. Seos kuplii hetken aikaa, katso ettei se tule kattilasta yli. Keitä seosta n.15 min ajan keskiteholla ja sekoita seosta puulastalla aina välillä. Seoksen tulee kiehua koko ajan, mutta maltillisesti. Seos muuttuu kinuskiseksi pikkuhiljaa, mutta älä keitä liikaa, koska silloin se jäähtyessään muuttuu kovaksi, eikä kakkua pysty tällöin leikkaamaan. Voit testata 15 min kohdalla laittamalla teelusikallinen seosta kylmälle lautaselle ja laittamalla se hetkeksi jääkaappiin, mikäli se hetken päästä on tahmean kinuskimaista, kinuski on valmis. Lopeta seoksen keittäminen siksi aikaa kun testaat.

Kaada valmis lämmin kinuski heti jäähtyneen kakun päälle. Kaada tasaisesti kinuskia joka puolelle kakkua, eikä haittaa vaikka reunoilla on valunutta kinuskia. Voit auttaa tasoittumista tarvittaessa leveällä lastalla tai palettiveitsellä.

Jauhoja löydät: www.karviaistentila.fi/verkkokauppa

Reseptin tehnyt: Sari Orrensalo 29.11.2020